Sille Helk
Kunstner og billedkunstlærer

Velkommen til min fantasiverden. Du inviteres på en rejse i mit magiske univers af farve, former og følelser. På denne side vil jeg som kunstner forsøge at inspirere dig og give dig en oplevelse, hvor skønhed og eventyr kombineres.

Fra min tidligste barndom har jeg haft forkærlighed for lys, farver og fantasi. Jeg har altid tegnet, så langt tilbage jeg kan huske. Livet som kunstner er min skæbne. Selvom jeg til tider har været nødt til at arbejde med noget andet, har kunsten altid været en vigtig del af mig. Kunst er ikke min karriere, men min altopslugende passion.

For at udvikle sig kunstnerisk er det væsentligt, at man inspireres. Man skal opleve, føle, mærke... For mig kan en helt dagligdags oplevelse være en fantastisk inspiration - men kun, hvis jeg oplever den virkelig intenst. Inspiration er ikke noget jeg sidder og venter på, den er der hele tiden. Inspirationskilder findes alle vegne: Regnen, der glider ned af efterårets blade, mit barns smil ved synet af en lille flyvende sommerfugl, farven af min elskedes øjne... Forelskelse kan være en indgangsdør til inspiration. Men det kan også være et digt eller et stykke musik, der fanger mig. Når jeg går en tur ude i naturen, modtager jeg nogle signaler fra andre dimensioner. Jeg tror, at der eksisterer mere mellem himmel og jord end vi umiddelbart kan opfatte. Personer på mine malerier er sommetider forskellige magiske naturvæsener såsom feer, der viser sig som mere eller mindre erotiske små letpåklædte danserinder i et surrealistisk eventyrlandskab.

Det kan gå afsindigt hurtigt at få en god idé til et nyt billede. Da jeg får mine ideer fra mange sider, mangler jeg aldrig inspiration. Faktisk er det som oftest tid, jeg mangler til at skabe alle de billeder, der findes i mit hoved.

Når et billede er klar i mit hoved, skal jeg bestemme mig for, hvordan man rent teknisk skal formidle det til andre mennesker. Min kommunikation med beskueren afhænger af den tekniske beherskelse af det kunstneriske sprog, som jeg vælger at udtrykke mig med. Hvis man ikke har et kunstnerisk sprog eller nogle overordnede kunstneriske intentioner, kan det være svært at finde ud af, hvad man skal bruge alle disse sanseindtryk til. Det tager lidt tid at få udviklet sit eget sprog, sit eget kunstneriske univers. Der er visse love, prioriteter og holdninger i et sådant subjektivt univers. Nogle af disse love er permanente i mit private univers, andre mere flydende og søgende og kan pludselig ændres helt på grund af en ny indsigt i tingenes sammenhæng. Derfor kan jeg sige, at det tager hele livet at lære at male, fordi man hele tiden videreudvikler og modner sit individuelle sprog og sin stil.

Når den kreative proces er gået i gang, bliver jeg helt opslugt og lægger ikke mærke til, om min krop har fået søvn, hvile og føde. Den mentale energi kan være så overvældende, at kroppens fysiske energi tilsyneladende er uden betydning. Normalt bruger jeg 2-3 uger på et maleri. Og her må jeg tilstå, at med tre børn, hus og have kan det være ret svært at få hverdagen til at hænge sammen, når man fuldstændig isolerer sig fra omverdenen. Derfor lykkes det mig ikke altid helt at leve den kreative proces ud.

At man har evnen til at modtage inspiration fra sin omverden, er en gave. Denne gave vil jeg gerne dele med andre mennesker. Ved at undervise mine elever i de kreative fag kan jeg inspirere dem. Det er den mest forbløffende fornemmelse at kunne se en person, som er druknet i dagligdagens rutine, ændre sit liv i en mere spændende og kreativ retning.

Jeg tror, at alle mennesker kun udnytter en minimal del af deres kreative evner, deres evner til at skabe kunst såvel som deres tilværelse i det hele taget. Det er en stor fejl at sidde passivt og vente på inspirationen. Så derfor, lad os flygte sammen fra mørke, tristhed og hverdagens pres til en verden af fantasi og surrealisme.